Tuesday, December 27, 2011

Lokan masak berempah

Masa kecil - kecil dulu saya dan adik beradik yang lain selalu je ikut ayah pegi cari lokan di tepi sg Linggi..kami akan berkayuh hingga ke anak - anak sungai yang ayah dah pilih dan kenal pasti ada banyak lokan.

Tapi nak cari lokan bukan senang..kena berlumur dengan lumpur dan banyak duri ranjau yang perlu diambil kira..salah pijak nanti kaki atau tangan akan terluka...nyamuk dan agas perkara biasa la kan..

Bagi anak nelayan macam saya..semua perkara biasa ajelah..semua ni kena harungi..kalau dah miskin jangan ingat la nak bersenang lenang..

Kalau lokan ni, mak saya selalu masak berempah, rendang atau pun dibakar dan dimakan macam tu aje..sedapp


Lokan Masak Berempah ( Kari Lokan )


Lokan direbus hingga terbuka cengkerangnya..ambil isinya

6 ulas bawang putih - dihiris halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
1 inchi halia- dihiris halus spt mancis
1 senduk serbuk kari daging*
1 senduk serbuk kari ikan*
1 senduk cili mesin / serbuk cili*
1/2 senduk serbuk kunyit*
*dibancuh dgn sedikit air
2 keping asam keping
2 mngkuk santan / susu rendah lemak
ubi kentang secukupnya

Cara:-

Tumiskan bahan2 yg dihiris halus hingga kekuningan dan naik bau.
Masukkan bancuhan rempah tadi hingga pecah minyak dan garing.
Masukkan santan cair..biarkan mendidih
Masukkan ubi kentang..
Bila hampir empuk masukkan isi lokan..biar mendidih
Masukkan pula santan pekat,asam keping dan garam
Masak lagi kira2 5 minit
Siap utk dimakan.

No comments:

Post a Comment