Thursday, December 15, 2011

Kari Daging Sweet Ida

Ini resepi kari daging yang saya masak beberapa minggu dahulu..kurang - kurangkan makan daging ya kerana daging merah tak elok dimakan selalu..sekali sekala memang enak dimakan dan lagi dipanaskan lagi sedap..cicah pula dgn roti sandwich..wallahhh

Kari Daging Sweet Ida


1kg daging segar - dipotong kiub
3 senduk kari daging Baba's( atau apa2 je jenis kari yg anda suka )*
1 senduk serbuk cili Baba's*
1/2 senduk serbuk kunyit *
*Campur dan gaulkan dengan sedikir air
1 sudu kecil rempah campuran(halba, biji sawi,jintan manis & putih)
sedikit kulit kayu manis, 2 biji cengkih, 2 kelopak bunga lawang, 3 biji buah pelaga
1 senduk tomato puri
sedkit pati santan atau susu rendah lemak
ubi kentang
daun kari
10 ulas bwng merah kecil, 6 ulas bwng putih, 1 1/2 inchi halia * separuh diblend n separuh lg diricih halus
1 1/2 senduk minyak jagung / carotino

Cara-cara :

Tumiskan bahan yh diricih halus hingga kekuningan
Masukkan pula bahan tumbuk dan tumis lagi hingga layu dan keperangan
Masukkan rempah campur, kulit kayu manis, cengkih, pelaga n bunga lawang.
Masukkan rempah yg digaul td, tumis lg hingga pecah minyak..masukkan daun kari
Masukkan daging, gaulkan..kecilkan api dan tutup periuk..biarkan selama lebih kurang 10 minit
Masukkan santan atau susu cair secukupnya..
Masukkan kentang..kemudian masukkan tomato puri
Bila kentang sudah empuk baru masukkan garam.
Dah siap..cubalah..kalau dah cuba nanti kc komen ya..

No comments:

Post a Comment