Monday, November 28, 2011

Pau - Chef Li

Saya gilakan pau yang gebus berinti pedas..pau yang selalu ada dalam steamer di restoran2 tu..best gak..lepas cari - cari resepi pau yang banyak di laman maya nih..terjumpa resepi pau dari Chef Li nih..lepas di cuba memang gebus dan putih melepak..



Pau - Chef Li

Bahan-bahan
1 kg tepung Pau (Hong Kong flour)
8 gm yis kering
18 gm baking powder
100 gm gula
30 gm shortening
10 gm voltex/bread improver
2 sudu teh ovalet
500 gm air sejuk



Cara Membuatnya

Masuk semua bahan kering dan gaul rata dalam mixer.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
Masukkan yis dan gula.
Masukkan shortening. Uli lembut.
Bentukkan doh kecil-kecil dan isi inti.
Peram 20 - 25 minit.

Kukus 8 - 10 minit.

No comments:

Post a Comment