Tapi resepi ini saya gunakan resepi simpanan saya sendiri...sedap, rangup dan lebih enak rasanya...
600gm tepung gandum
1/4 cwn minyak / mentega
3/4 cwn gula
l camca teh esen vanilla
sedikit garam
air secukupnya
Gambar adalah dari percubaan pertama saya..maaf jika gambar2 kurang menarik ya...

--Gaul & uli doh hingga sebati
Bulat - bulatkan spt ini...

Canai nipis2...

Then sapukan minyak masak..taburkan tepung sagu/ ubi

Gulungkan spt menggulung carpet/ tikar tu..then taburkan tepung..tekan-tekankan guna tangan..

Potong-potong mengikut saiz yg anda mahukan

Ambil satu potongan dan lenyekkan dgn menggunakan scrapper atau pisau pun boleh juga..
Buatkan hingga habis..taburkan tepung supaya potangan tidak melekat - lekat antara satu sama lain...

Gorengkan dgn api sederhana..toskan minyak sehingga 2 hari utk betul-betul kering..baru ditaburkan gula icing atau gula castor yg dimesin..

Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment