Thursday, March 10, 2016

Masak Lomak Cili Api Sardin

Assalamualaikum

Hari ni menu den ialah Masak Lemak Cili Api Ikan Sardin




















Ikan sardin senang je nak masaknya..tapi nak memasaknya  biasanya masing2 mesti ada cara tersendiri supaya tak hanyir

Dan boleh di masak dengan pelbagai cara

Nak buat sambal ke, tumis kicap ke dan sebagainya

Masak lomak cili api ni omak den tak pernah buat

Tapi ni suami den yang suruh buat sebab dia kata dulu2 mak dia selalu buat dan sedap katanya..selama den kawin nih tak pernah pulak mak mentuo den buek..tak tau lah kot dio sajo jo tak nak kongsi resepi dengan den.,dio masak maso den tak ado kot..huahua

Ok den cuba buat seperti masak lemak biasa tetapi untuk kurangkan hanyirnya dan tambah kick dalam rasa kuah tu den perahkan beberapa biji limau kasturi

Masak Lemak Ikan Sardin 















Suami den suka brand ni..brand lain dia tak suka

Bahan2

Satu tin sardines ikut brand kegemaran anda
Satu kotak kecil santan / susu rendah lemak
15 bijii cili padi
1/2 inchi kunyit hidup
sedikit halia
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil
5 biji limau kasturi
3 biji kentang - potong wedges

Cara2

Kisarkan bawang putih, bawang kecil, kunyit, halia dan cili padi
Masukkan ke dalam periuk dan masukkan sedikit air dan rebuskan kentang hingga agak empuk
Masukkan bahan2 kisar
Masukkan santan
Masukkan ikan sardin
Masukkan sedikit sos ikan sardin - jangan byk sangat nanti tak sedap
Masukkan perahan limau kasturi dan tutupkan api

Sedia dihidangkan











No comments:

Post a Comment