Friday, May 16, 2014

Thai Style Sambal Belacan





Sambal belacan sangat disukai oleh rakyat Malaysia. Ada berbagai versi sambal belacan mengikut citarasa masing - masing. Ada yang ditumbuk secara asli dengan hanya menggunakan cili, garam dan perahan limau. Terpulanglah kepada citarasa masing - masing.

Kali ini saya ingin berkongsi resepi sambal belacan yang biasa kita dapati di kedai - kedai  masakan Thai.























Thai Style Sambal Belacan - Nam Prik Ka Pi

15 ulas cili padi - sesuaikan kepedasan mengikut citasa anda
2 ulas bawang putih saiz kecil
I camca teh gula kabung atau gula nira.
1 inci belacan yg dibakar
1 camca teh sos ikan
Perahan limau nipis
Sedikit air panas

Cara:

Tumbukkan cili padi, bawang putih hingga lumat
Masukkan pula gula nira dan belacan, tumbuk lagi
Masukkan sos ikan, perahan limau nipis dan air panas
Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment