Friday, January 18, 2013

Kari Telur Spesel Omak Den


Walaupun banyak menu lain yang sedap - sedap tetapi saya tetap sukakan resepi ibu saya yang ini. Rasanya yang sangat istimewa dan sangat menggoda rasa ini pastinya membangkitkan selera makan saya yang tak pernah surut ini. Tambahan pula hujan lebat di petang Jumaat yang barakah . Apalagi pulun ajelah.

















Kari Telur Bonda


4 biji telur - direbus dan direndam dlm air sejuk utk memudahkan mengopek kulitnya

Kentang dipotong empat

5 ulas bwang merah kecil - dihiris halus
3 ulas bwg putih - dihiris halus
1 inchi halia  - dihiris halus
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar cili kering yg telah dimesin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan susu rendah lemak
2 keping asam keping
garam secukup rasa


Cara :

Tumiskan bawang merah, putih dan halia yang dihiris halus sehingga garing dan naik baunya
Bancuhkan serbuk kari, cili mesin dan serbuk kunyit dgn sedikit air terlebih dahulu. Masukan dan tumis sehingga pecah minyak dan naik bau.
Masukkan semangkuk kecil air dan susu rendah lemak. Masukkan kentang
Bila kentang hampir empuk masukkan garam, asam keping dan telur rebus
Biarkan mendidih dan kuahnya pekat sedikit.
Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment