Sunday, January 27, 2013

Meehoon Goreng Omak Den

Meehoon goreng mak memang sedap...digoreng asli dan takde perencah apa - apa hatta pak ajinomoto pun tak Mtakde


Terasa nak cuba tak?

Senang jer, simple and tak payah banyak belanja nak letak sos tiram ke apa ke bagai


Meehoon Goreng Mama

1 paket bihun Sufi ( nak beli cari sy tau )
Semangkuk udang halus
seulas bawang besar atau berulas - ulas bwg merah kecil
4 ulas bawang putih
3 senduk cili kering yg telah siap dimesin bersama bwng
Ikan bilis secukupnya...lebih banyak lebih sedap

Sawi secukupnya
Taugeh secukupnya

Caranya,

Bawang merah, putih dan ikan bilis ditumbuk halus
Bihun Sufi direndam dgn air sejuk selama 10 minit dan toskan
Gorengkan udang sehingga berwarna keemasan..angkat dan ketepikan
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing dan naik bau
Masukkan pula cili mesih ,tumis hingga garing
Masukkan garam aggaran satu sudu besar untuk sepaket bihun
Masukkan sawi dahulu
Masukkan bihun yang telah ditoskan airnya
Kemudian masukkan taugeh
Ratakan dan sedia dihidang

Makan dengan samban ikan bilis belen semalam lagi sedap...





No comments:

Post a Comment