Sunday, February 3, 2013

Sambal Udang Belimbing Buluh



Udang segar yang ayah dapat hasil dari jalaan di Sungai Linggi, antara masakan mak yang sedap adalah Sambal Udang Belimbing Buluh. Belimbing kampung ni memang banyak dan lebat buahnya di laman rumah.

Masakan istimewa ini memerlukan bahan - bahan:

Semangkuk udang segar
Semangkuk belimbing buluh
2 senduk cili kering yg sudah dimesin bersama bawang merah & putih
Bawang besar dibelah empat
Secubit garam
Satu sudu besar gula

Cara - caranya :

Bersihkan udang
Bersihkan belimbing dan dibelah dua
Panaskan sesenduk minyak- pastikan minyak betul - betul panas
Masukkan cili mesin dan tumiskan hingga pecah minyak dan garing
Masukkan udang
Masukkan belimbing dan bawang besar
Masukkan garam dan gula
Jika terlalu kering masukkan sedikit air
Tidak perlukan perahan asam jawa kerana sudah diimbangi ras masam dari belimbing buluh


Selamat mencuba resepi warisan omak den....selero orang kampung

No comments:

Post a Comment