Monday, February 11, 2013

Acar Rempah Melaka

Kepak kepak kebum kepak kepak kebum bum

Heh ada orang kawin la

Bila ada orang kawin kat kampung den mesti ada lauk acar rempah ni

Selain dari lauk spt kari daging, ayam masak merah, dalca, bulan terang, pajeri nenas, terung, mesti ada lauk ni

Ni lauk peberet den

Kalau tak de orang kawin pun omak den selalu buat acar ni

Kemain sedap lagi

Kalau makan gerenti tangkap leleh punya..

Acar Rempah Melaka





2 biji timun - di racik nipis & buang empulurnya
4 biji bawang besar - dibelah empat
6 ulas cili merah - dibelah dua jgn putus
6 ulas cili hijau - dibelah dua jgn putus

4 ulas bwg putih - dihiris halus
6 ulas bwg merah kecil - dihiris halus
halia aggaran satu inchi - dihiris halus
Sedikit ikan bilis - dibersihkan
2 sudu serbuk kari
2 sudu serbuk kunyit
2 sudu cili mesin

Cara:

Tumiskan bawah putih, merah dan halia hingga layu
Masukkan halia, tumiskan hingga harum baunya
Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari , serbuk kunyit dan cili mesin
Tumiskan hingga pecah minyak dan garing
Masukkan perahan asam jawa
Masukkan timun. hampir empuk masukkan cili merah, hijau dan bawang
Perasakan dengan sedikit garam dan gula

* Boleh juga masukkan telur rebus

Rasokan citoraso masakan omak den yang sebona



No comments:

Post a Comment