Saturday, February 9, 2013

Kari Ikan Mayong


Den suka makan ikan mayong, lagi2 kalau bertelur..sedapnya

Kalau omak den yang  masak lauk ni, den makan bertambah - tambah..

Hirup kuah dia, nikmati kepala dia

Fuhhh sedapnya...kalau beli kat luar terasa hanyirnya

Omak den memang handal masak ikan nih..lansung tak terasa hanyirnya

Memang sedaapp

Den tak pandai masak gulai ni..pandai makan aje

Ni resepi den mintak kat omak den...tuha omak den sambil mato mandang tivi , dio kasi resepi...

Lenkali bilo omak den masak lauk ni, den amik gambar lotak kek sini

Cubala try yo...




Kari Ikan Mayong

5 ulas bawang merah kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
Halia lebih kurang 2 inchi - dihiris
Lada kering 3 senduk
Serbuk kari Baba's - 2 sudu
Serbuk kunyit - 2 sudu
Perahan asam jawa

Sayur terung bulat

Cara:

Tumiskan bawang merah, bawang putih  dan halia yang diricih halus
Bila dah garing dan naik bau , masukkan cili kering , serbuk kari dan serbuk kunyit yg telah dibancuh dgn sedikit air
Bila sudah garing dan pecah minyak, masukkan perahan air asam jawa
Biarkan mendidih
Masukkan ikan mayong
Kemudian masukkan terung bulat
Perasakan dgn garam


No comments:

Post a Comment