Saturday, February 9, 2013
Kari Ikan Mayong
Den suka makan ikan mayong, lagi2 kalau bertelur..sedapnya
Kalau omak den yang masak lauk ni, den makan bertambah - tambah..
Hirup kuah dia, nikmati kepala dia
Fuhhh sedapnya...kalau beli kat luar terasa hanyirnya
Omak den memang handal masak ikan nih..lansung tak terasa hanyirnya
Memang sedaapp
Den tak pandai masak gulai ni..pandai makan aje
Ni resepi den mintak kat omak den...tuha omak den sambil mato mandang tivi , dio kasi resepi...
Lenkali bilo omak den masak lauk ni, den amik gambar lotak kek sini
Cubala try yo...
Kari Ikan Mayong
5 ulas bawang merah kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
Halia lebih kurang 2 inchi - dihiris
Lada kering 3 senduk
Serbuk kari Baba's - 2 sudu
Serbuk kunyit - 2 sudu
Perahan asam jawa
Sayur terung bulat
Cara:
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang diricih halus
Bila dah garing dan naik bau , masukkan cili kering , serbuk kari dan serbuk kunyit yg telah dibancuh dgn sedikit air
Bila sudah garing dan pecah minyak, masukkan perahan air asam jawa
Biarkan mendidih
Masukkan ikan mayong
Kemudian masukkan terung bulat
Perasakan dgn garam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment