Friday, July 24, 2009

Asam Pedas Ikan Parang Istimewa




Bahan – bahan

3-4 keping ikan parang di bersihkan .
15-20 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Kunyit hidup - aggaran seinci
Halia - anggaran seinci
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum dan bungan kantan secukupnya
Bendi dan tomato secukupnya
Sedikit belacan - jika suka
Garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya
1. Cili kering ,bawang merah ,bawang putih,belacan ,kunyit hidup dan halia di kisar .
2. Tumiskan bahan kisar di dalam periuk sehingga cili garing , bolehlah masukkan perahan air asam jawa dan ikan .
Biarkan seketika.
3. Masukkan pula bendi ,biarkan seketika dan masukkan tomato , daun kesum dan bunga kantan
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa . Biarkan mendidih seketika dan bolehlah ditutupkan apinya
5. Bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment