Friday, July 24, 2009
Gulai Perut dan Rebung
Asalamualaikum
Cuaca agak redup hari ni..jadi Ida nak pilih masakan yang agak pedas unutk menghangatkan badan..haha
Lagi pun cik abang sayang sukakan masakan yang pedas dan hangat
Siapa orang nogori sebanarnya sekarang nih..
Gulai rebung dan perut memang salah satu kegemaran dia..tapi perut tak elok dimakan selalu
Jadi jika tak mahu masukkan perut boleh juga digantikan dengan kaki ayam atau ikan jeruk pun sedap juga
Kalau dulu - dulu ayah Ida selalu je buat sendiri rebung ni
Di kebun kami ada serumpun buluh yang rimbun, bila ada rebung yg belum jadi buluh tu ayah Ida biasanya akan ambil dan dimayang halus - halus..rajinkan ayah Ida..tu yang sayang lebih kat ayah..huhu
Bahan – bahan
1/2 kg perut lembu
1 biji kelapa -asingkan pati
1 mangkuk rebung
garam secukup rasa
15 - 20 biji cili padi* - tambah jika ingin pedas
6 ulas bawang merah*
1 inchi kunyit hidup* - ditumbuk lumat/kisar
Cara membuatnya
1. Rebus perut sehingga empuk dan hiris memanjang.
2. Masukkan perut , bahan kisar,rebung dan santan cair ke dalam periuk lalu didihkan perlahan - lahan .
3. Kemudian masukkan santan pekat dan juga garam secukup rasa.
4. Masak atas api perlahan sehingga mendidih . Kacau selalu agar tidak pecah minyak .
* Boleh juga masukkan daun kunyit dan serai jika suka
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment