Friday, July 24, 2009

Sambal Daging Berempah

Bahan – bahan

1/2 kg daging
15 - 20 tangkai cilikering
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inchi halia
1 paket kecil serbuk kari daging Baba's
garam
air asam jawa
bungan lawang, cengkih dan kulit kayu manis sebagai penumis

Cara membuatnya
1. Potong kiub daging dan toskan .
2. Kisar cili kering , bawang merah , putih dan halia . Kemudian bancuhkan bersama serbuk kari .
3. Tumiskan rempah penumis hingga naik bau ..masukkan bancuhan cili dan serbuk kari tadi . Biarkan hingga kering dan garing .
4. Masukkan daging dan biarkan seketika . Kecilkan api .
5. Masukkan pula air asam jawa ,garam dan gula . Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda . Sedia dihidangkan .

No comments:

Post a Comment