Friday, July 24, 2009

Daging Cili Api Berkicap




Bahan – bahan

Daging - 1/2kg Cili padi - 15 ulas
Bawang besar - 3 biji
Halia - 1/2 inci
Sos Tiram - 2 sudu besar
Kicap - 2 sudu besar
Garam secukup rasa
Gula sedikit(jika suka)
Cili merah potong menyerong
Limau kasturi 2 biji (jusnya)

Cara membuatnya
1. Daging di potong nipis, gaulkan dengan kicap . Rebus bersama hirisan bawang besar hingga daging empuk.Biarkan kering dan pada peringkat ini daging jadi kehitaman.Ketepikan.
2. Blend cili padi, halia dan dua biji bawang besar.
3. Tumis bahan (2) di atas hingga garing
4. Kemudian masukkan sos tiram, garam, gula dan sebiji lagi bawang besar tadi yang dihiris bulat serta cili merah.
5. Setelah bawang layu sedikit masukkan jus limau kasturi
6. Akhir sekali masukkan daging dan gaul rata. Masak selama 1 minit dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment