Friday, July 24, 2009

Gulai Ayam Cili Api Berempah



Assalamualaikum

  Gulai ayam menjadi kegemaran den dan juga suami den

Anak - anak tak berapa suka sebab pedas

Biasanya den tak tak masak banyak sekadar untuk kami berdua sahaja

Kalau masak lemak den suka kalau ditumis dengan rempah  yg disangai terlebih dahulu

Ia akan memberikan rasa dan aroma yang berlainan dari gulai ayam biasa yang tidak ditumis

Jo kita mula memasak






Bahan – bahan

Seekor ayam - di potong ikut citarasa anda
15 - 20 tangkai cili padi - ditambah jika suka pedas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Kunyit hidup - aggaran seinci
2 batang serai - dititik
Satu sudu teh ketumbar
Satu sudu teh jintan putih
3 - 4 biji ubi kentang - di belah 4
Santan dari sebiji kelapa - asingkan patinya
Garam secukupnya
Sedikit minyak unutk menumis

Cara membuatnya


1. Cili padi ,bawang merah ,bawang putih,dan kunyit hidup di tumbuk halus .
2. Goreng tanpa minyak ketumbar dan jintan putih kemudian tumbuk halus.
3. Tumiskan bahan tumbuk bersama ketumbar dan jintan putih yang telah
ditumbuk tadi sehingga naik baunya














4. Masukkan serai dan ayam .. balik - balikkan ..kemudian tutup periuk dan
perlahankan api ...biarkan selama lebih kurang 5 - 10 minit
( supaya ayam sebati dengan bahan tumisan tadi )
5. Masukkan santan cair biarkan mendidih kemudian masukkan ubi kentang .
6. Masukkan pati santan , garam dan sedikit perahan air asam jawa .Biarkan
seketika ..kemudian bolehlah dihidangkan




No comments:

Post a Comment