Friday, July 24, 2009

Ayam Masak Merah



Ayam Masak Merah






Bahan – bahan

1 ekor ayam (di bersihkan dan di potong mengikut suka)
3 sudu besar cili kering (di kisar)
1 sudu besar tomato puri
1 senduk sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Air asam jawa
10 ulas bawang merah (di kisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
3 cm halia (dikisar)
2 batang serai di ketuk
2 biji bawang besar di potong nipis
Gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya
1.Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian di goreng.
2.Tumis cili kering,bawang merah,bawang putih,bawang besar,halia dan serai.Setelah naik bau,masukan tomato puri, sos tomato dan sos tiram
3. Masukkan perahan asam jawa
4.Akhir sekali masukan ayam dan gaul rata.
5.Ketika hendak menghidang,taburkan dengan kacang pis.

No comments:

Post a Comment