Bahan – bahan
1 kg daging batang pinang
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 camca besar air limau nipis
1 camca teh gula pasir (ikut rasa sendiri)
garam
ajinomoto
kicap (lemak manis) secukupnya
3 ulas bawang merah untuk menumis
Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan Hiasan
Bahan untuk hiasan:
kentang dipotong baji (digoreng)
daun bawang dipotong sepanjang 1 inci
Cara membuatnya
1. Perapkan semua bahan-bahan tadi kecuali bahan hiasan dan kicap selama 1 jam (minimum). Kalau perap lagi lama lagi bagus.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga garing dan masukkan daging yang telah diperap tadi dan masaklah sampai empuk. masukkan kicap dan kentang.
3. Akhir sekali taburkan daun bawang, kacau sekali dua, dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment