Friday, July 24, 2009

Kari Ikan Tenggiri


Bahan – bahan

3-4 keping ikan tenggiri .
2 paket kecil serbuk kari Baba's
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia - anggaran seinci
Sedikit sahaja santan cair
Sedikit rempah penumis dan sedikit halba
Asam jawa - anggaran sekepal
Daun kesum dan bungan kantan secukupnya
Bendi dan tomato secukupnya
4-5 biji cili hijau
Garam dan gula secukupnya
Sedikit daun kari

Cara membuatnya
1. Tumbuk bawang merah ,bawang putih dan halia hingga lumat .Bancuhkan serbuk kari dengan sedikit air dan ketepikan.
2. Tumiskan halba dan bahan penumis hingga naik baunya ,masukkan pula bahan tumbuk dan daun kari... biarkan hingga naik baunya . Masukkan pula serbuk kari yang telah dibancuh tadi.Biarkan sehingga pecah minyak
3. Masukkan santan , air asam jawa dan ikan . Biarkan hingga kuah mendidih
4. Masukkan pula bendi , garam dan gula secukupnya .Kemudian masukkan tomato dan cili hijau .Bila semuanya sudah empuk bolehlah tutupkan api .
5. Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment