Friday, July 24, 2009

Rendang Daging




Bahan – bahan


1kg. daging, dipotong mengikut citarasa
2 helai daun kunyit disiat-siat
4 batang serai, dihiris nipis
2 helai daun limau purut - jika suka
minyak untuk menumis
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan ketumbar ] disangai hingga
½ sudu makan jintan manis ] wangi, barulah
½ sudu makan jintan putih ] ditumbuk lumat
½ biji kelapa, jadikan kerisik
1 ½ biji kelapa, ambil santan secukup kegunaan
sedikit air asam jawa, garam dan serbuk perasa - jika suka

Bahan-bahan kisar
500gm bawang merah
1 labu bawang putih
1 inci kunyit, lengkuas dan halia
2 senduk cili kisar (cili kering + cili padi)

Cara Memasaknya
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi dan garing.
2. Kemudian baru dimasukkan cili dan terus dikacau hingga garing. Masukkan rempah kari, ketumbar jintan, serai yang dihiris dan kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging. Kacau rata-rata dan tutupkan kuali. Masak sampai kering airnya, sambil itu dikacau sekali sekala supaya tidak hangit.
4. Kemudian masukkan air asam jawa, santan dan terus dikacau sampai daging empuk. Bila daging sudah empuk, masukkan garam dan serbuk perasa, daun kunyit yang telah disiat-siat, daun limau purut dan kerisik. Teruskan mengacaunya sampai kering dan pecah minyak.

No comments:

Post a Comment