Friday, July 24, 2009

Kari Daging




Bahan – bahan


1/2 kg daging - dipotong dan dibersihkan
3 packet sebuk kari Baba's - dibancuh dengan sedikit air
sedikit serbuk cili
4 ulas bawang merah }
3 ulas bawang putih }
1 inchi halia } dikisar halus
air asam jawa
5 biji tomato masak - dikisar
4 biji ubi kentang - di potong 4
kulit kayu manis , bunga lawang, bunga cengkih untuk menumis

Cara membuatnya
1. Tumiskan penumis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar . Biarkan sehingga kekuningan dan naik baunya .
2. Masukkan pula serbuk kari dan serbuk cili .. biarkan sehingga pecah minyak
3. Masukkan perahan air asam jawa ..kemudian masukkan daging dan biarkan sehingga mendidih
4. Masukkan pula ubi kentang dan juga jus tomato yang diblend tadi .
5. Biarkan sehingga pekat dan sesuaikan rasanya . Bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment