
Bahan – bahan
2-3 ekor ikan selar /kembung
Sebiji mentimun kuning - dipotong serong
Sebiji kelapa parut diambil santannya - asingkan patinya
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
15 -20 biji cili api
Kunyit hidup aggaran seinchi
3 batang serai - dititik
Tempoyak secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya
1. Bawang putih, bawang merah, cili api dan kunyit hidup ditumbuk lumat
2. Masukan bahan tumbuk, serai , santan cair , ikan dan tempoyak ke dalam
periuk . Jerangkan keatas api yang sederhana.
3. Masukkan pula mentimun kuning dan biarkan mendidih seketika .
4. Masukkan pula pati santan dan garam secukup rasa .
5. Biarkan mendidih dan kuahnya pekat sedikit ...boleh ditutupkan apinya.
6. Sedia dihidangkan .
No comments:
Post a Comment